
INFORMACE K VÝKLADU PRAVIDEL 

Stalo se již zvykem, že pravidla basketbalu jsou více či méně aktualizována mezinárodní basketbalovou 

federací FIBA před každou sezónou. Nejinak tomu bylo i tentokrát. Pro sezónu 2022/2023 FIBA 

připravila kromě některých drobných textových úprav i několik zajímavějších změn. Pro účely tohoto 

textu vybíráme k představení ty změny, které se trenérů a trenérek nebo hráčů a hráček týkají nejvíc.  

V oblasti vybavení a oblečení hráčů a hráček došlo k mírnému uvolnění tím, že se všem umožňuje nosit 

libovolný typ kompresního vybavení a oblečení. Toto musí být ve stejné barvě jako všechna ostatní 

doplňková povolená výbava celého družstva, nemusí být nicméně v  barvě dresů. Co stále není 

povoleno, jsou volná podvleková trička. 

Druhou změnou je zavedení tzv. throw-in foulu. Jedná se o situaci, kdy v posledních dvou minutách 

utkání (4. čtvrtiny nebo prodloužení) způsobí bránící družstvo faul během probíhajícího vhazování před 

tím, než je míč vyhozen z autu. Pokud je vám tato definice povědomá, pak se nemýlíte, až do minulé 

sezóny se v takovém případě pískala automatická nesportovní chyba, kdy trestem byly 2 trestné hody 

a míč ze strany. Nyní je takový faul již trestán „pouze“ 1 trestným hodem a vhazováním poškozeného 

družstva ze strany (bez ohledu na počet faulů družstva, které se provinilo). Zároveň se také nejedná o 

faul, jehož kombinace může způsobit vyloučení hráče nebo hráčky (technická, nesportovní).  Pozor, to 

ale samozřejmě neznamená, že v tomto případě nemůže být nesportovní chyba nikdy odpískána – k té 

by došlo například, pokud by se jednalo o nadměrně tvrdý zákrok, i nadále.  

Poslední změnou, kterou možná účastníci utkání postřehnou na první pohled jsou nové signály 

rozhodčích. Pro signalizaci faulu, ke kterému došlo porušením vertikality a válce faulovaného hráče 

mají rozhodčí nově tento signál: 

 

Pro signalizaci přestupku ovlivnění směřování míče ke koši nebo srážení míče (tzv. technický koš) se 

začal používat tento signál: 

 



V nejvyšší soutěži mužů, která je momentálně jedinou u nás, kde je k  dispozici video, můžeme narazit 

ještě na jednu novinku. FIBA zavedla tzv. trenérskou výzvu, kterou KNBL testovala již vloni, i pro své 

soutěže a popsala ji v oficiálních pravidlech. KNBL tedy logicky tuto formu přebrala. Aktuálně tedy platí, 

že každý trenér si může vzít v utkání jednu trenérskou výzvu na jakoukoli situaci, která je sama o sobě 

podle pravidel přezkoumatelná. Na rozdíl od rozhodčích má ale výhodu v  tom, že pro něj neplatí časová 

omezení. Může tedy požádat o přezkoumání toho, kdo zahrál míč do autu, nebo zda byl správně 

odpískán technický koš kdykoli v utkání, zatímco rozhodčí tak může učinit jen v  posledních dvou 

minutách zápasu. Každopádně bez ohledu na to, jaký je výsledek přezkoumání, trenér už další možnost 

výzvy nemá. Neriskuje ale ani ztrátu oddechového času, jako dříve. 

Překlad pravidel, který ČABR zajišťuje, je již k nalezení na internetových stránkách cz.basketball. 

Překlad Výkladů pravidel bude k dispozici v nejbližší době. Oba tyto dokumenty jsou poměrně rozsáhlé 

a komplikované, probíhá proto intenzivní a kontinuální proškolování rozhodčích, jehož cílem je 

zejména co možná nejlepší znalost pravidel a postupů při utkání těmito rozhodčími a v  neposlední řadě 

také sjednocení aplikace všech těchto předpisů. K  tomu se používají také tzv. Points of Emhpasis, které 

pro každou sezónu vytyčují témata a oblasti, o kterých se nejvíce mluví a na která se rozhodčí zaměřují. 

V této sezóně mezi takovéto POEs patří zejména: 

• Konzistentní posuzování nesportovních chyb především v  přechodu do útoku 

• Hra postů a freedom of movement 

• Ochrana střelce především při střelbě za tři body 

• Minimalizace odpískaných kontaktů, které nemají vliv na hru 

• Kontrola chování družstev 

S ohledem na složitost celé problematiky basketbalových pravidel také někdy dochází ke zmatení a 

k šíření nepřesných informací. Jednou takovou aktuální je například tvrzení, že je nově hráči nebo 

hráčce s míčem povoleno dopadnou dvakrát po sobě na stejnou nohu (typicky po ukončení driblinku 

při nájezdu do koše). Nejedná se o pravdivou informaci, i nadále je tento pohyb zakázaný a jedná se o 

přestupek kroky. V případě, že by došlo k takto zásadní změně ve smyslu nebo výkladu jakéhokoli 

pravidla, ČABR by samozřejmě okamžitě reagoval a širokou basketbalovou veřejnost by 

prostřednictvím federace s takovou novinkou seznámil oficiální cestou. 

Samozřejmě platí, že pokud má kdokoli nějakou nejasnost v  pravidlech nebo výkladech pravidel 

basketbalu, tak se může na Českou asociaci basketbalových rozhodčích kdykoli obrátit.  

 


